Choć blaty drewniane większości osób kojarzą się głównie z przestrzenią roboczą, tak spełniają one jeszcze jedną ważną funkcję. Są estetycznym elementem wyposażenia tego pomieszczenia i mają dość istotny wpływ na ogólny jego wygląd. Wszystko to sprawia, że powinny być zarówno solidnie wykonane, jak i ładnie wykończone, w tym wykonane z odpornych na uszkodzenia materiałów. Wbrew pozorom pod tym kątem doskonale sprawdzają się nawet blaty drewniane. Z tego artykułu dowiesz się, jakie mają wady i zalety – zapraszamy do lektury!
Wybór odpowiedniego gatunku drewna jest kluczowy
Drewniany blat sprawdzi się w kuchni doskonale, jeśli tylko drewno, z którego został wykonany, będzie odpowiedniej jakości. Najlepiej wybrać drewno egzotyczne lub europejskie.
Drewno europejskie jest stosunkowo twarde, a to oznacza niższą podatność na uszkodzenia mechaniczne. Zdecydowanie najsolidniejszy w tym segmencie jest buk, dąb oraz jesion.
Jeśli natomiast dysponujesz nieco większym budżetem na zakup blatu kuchennego, zdecydowanie polecamy modele z egzotycznych gatunków drewna (np. merbau, ipe lapacho). Są zdecydowanie najtwardsze, trudne nawet do zarysowania podczas codziennych prac w kuchni. Jednak co najważniejsze, wykazują się ponadprzeciętną odpornością na wilgoć. Do tego nie wykazują tendencji do pracowania pod wpływem zmieniającej się temperatury otoczenia.
Z kolei najgorszym wyborem w przypadku drewnianych blatów kuchennych są te z drewna iglastego, w tym świerku oraz sosny. Zdecydowanie odradzamy również wyboru topoli.
Blat olejowany czy lakierowany?
Ważna decyzja, mająca wpływ na wybór blatu kuchennego, dotyczy także sposobu jego zabezpieczania. Co jest lepsze, olejowanie, czy lakierowanie blatu? Wszystko zależy od Twoich oczekiwań i tego, jak chcesz eksploatować ten element.
Olejowanie niewątpliwie doskonale konserwuje drewno, gdyż olej głęboko wnika w jego strukturę. To z kolei wydłuża żywotność całego blatu, a i jednocześnie nadaje mu naturalnego wyglądu (jedynie uwydatnia kolor oraz rysunek słojów). Zaletą jest też to, że taka metoda zabezpieczania sprawia, że drewno jest dużo mniej podatne na wysokie temperatury. Niestety z drugiej strony jakakolwiek wylana na niego woda pozostawi nieestetyczne plamy. Unikniesz tego tylko wtedy, gdy bardzo szybko ją wytrzesz do sucha.
Z kolei lakierowanie podnosi estetykę blatu kuchennego, który dzięki powłoce lakieru pięknie się lśni. Jednocześnie jest ona barierą przed zarysowaniami. Jeśli dojdzie do jej uszkodzenia, blat wystarczy przeszlifować i ponownie polakierować. Powierzchnię pokrytą lakierem łatwo utrzymać w czystości i, co ważne, woda nie zostawia na nim plam. Jednak tutaj, w porównaniu do olejowania, trzeba liczyć się z większą podatnością na wysokie temperatury.
Jakie są zalety drewnianych blatów kuchennych?
Jedną z ważniejszych zalet drewnianych blatów jest ich uniwersalność. Świetnie komponują się z każdym stylem urządzenia wnętrz i to niezależnie od przyjętej kolorystyki. Oprócz tego drewno sprawia, że pomieszczenia stają się przytulniejsze i mają bardziej ciepły charakter. Co ważne, materiał ten jest ponadczasowy – nawet pomimo upływu lat będzie się świetnie, modnie prezentować.
Z punktu widzenia technicznego, ważną zaletą jest prostota obróbki. Blat drewniany można dowolnie docinać i formować według uznania, w tym idealnie dopasowując do kuchni o skomplikowanych kształtach.
Drewno, odpowiednio zakonserwowane, jest przy tym długowieczne. Jeśli tylko straci swój pierwotny wygląd, zawsze można je oczyścić i ponownie pokryć lakierem lub olejem. Proces ten, poprawnie wykonany sprawi, że blat będzie wyglądać jak nowy. Co ważne, można go powtarzać wielokrotnie. Zakup drewnianego blatu jest więc inwestycją na lata.
Jakie są wady drewnianych blatów kuchennych?
Jak powszechnie wiadomo, nie ma róży bez kolców i oczywiście drewniane blaty mają pewne wady. Drewno z pewnością jest mniej odporne na działanie wody czy wysokiej temperatury niż kamień. Do tego jest znacznie bardziej podatne na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne…ale te dość łatwo naprawić.
Z racji niskiej odporności na wysoką temperaturę pewną wadą jest to, że trzeba się kontrolować podczas pracy w kuchni. Należy unikać stawiania na blacie rozgrzanych garnków, patelni czy innych pojemników, gdyż pozostaną trwałe ślady.
Drewno wymaga oczywiście regularnej konserwacji, która w przypadku kamienia jest całkowicie zbędna. Jest to jednak proces stosunkowo tani i przede wszystkim prosty do zrealizowania we własnym zakresie.
Czy warto kupić drewniany blat kuchenny?
Naszym zdaniem zdecydowanie warto zainwestować w blat kuchenny z drewna. Jeśli tylko będzie odpowiedniej jakości, zyskasz element o wieloletniej trwałości, zarówno funkcjonalny, jak i wyjątkowo estetyczny. Pamiętaj, że możesz go odnawiać wielokrotnie, za każdym razem na nowo ciesząc się jego pięknym wyglądem.
U nas znajdziesz szeroki wybór drewnianych blatów drewnianych
Co ważne, nasze materiały są zarówno solidne, jak i cechuje je wyjątkowo piękny wygląd. Nie czekaj więc i już dziś zapoznaj się z całą ofertą, wybierz spełniające Twoje oczekiwania drewno na blat i złóż zamówienie. Oferujemy profesjonalne wsparcie podczas wyboru!